【大星講】黃秋生點解最感激王晶? 自爆一年失5部國際片約

VinTV節目《大星講》昨晚播出一集請來黃秋生做嘉賓,談及2014年雨傘運動後被內地封殺,翌年秋生出席香港電影金像獎時,更有行家以靚為名,慫恿他帶「雨傘」上頒獎台,其實是想他陷入萬劫不復之地,秋生雖然沒有公開對方身份,但就狠批這個人「卑劣、賤格」。2015年的香港電影金像獎,秋生獲邀擔任頒獎嘉賓,負責頒發最佳導演獎。

他在《大星講》節目上憶述當日發生了一件「衰格嘢」,「有一年金像獎,著咗件靚西裝,落雨行紅地氈,當時買咗把又靚又貴嘅遮,入後台有條友,行家嚟,佢話:『你把遮好靚喎,陣間上台攞埋上去』,我心中有數,知你咩意思,係雨傘,我話:『唔好玩啦,邊度得』,佢話:『唔係喎,好有型喎』,我話:『我真係用嚟遮雨』,佢話:『攞埋上去啦,好睇呀』,我話:『你真係想我死呀?』,然後佢話:『你都幾醒目喎』。」
秋生深知這位行家不懷好意,直言:「真係想攞把遮打佢」,形容對方的行為卑劣又賤格,又謂:「唔怕衰人,最怕人當我傻仔」。秋生指雨傘運動後產量大減,但不會為此而不甘心,因為當日發表言論時已預料會有事發生,因為「凡走過的必留痕跡」,但堅稱自己沒有支持港獨或台獨,是別人強行將「荷蘭水蓋」加在他身上,即標籤他。

其後主持人陳海琪問他最想感激哪個人,秋生思索了一會說出王晶的的名字,而且要衷心感激,「令我人生有一個好大、好深層認知,係好事,佛學上係善知識,多謝佢踩多兩腳。」至於是否有傳說中的「封殺名單」存在,他就如此回應:「我唔知,我知嘅係連鬼佬有部喺香港拍嘅戲,都有製作人話唔用得我,唔止一個,另外有部法國嘅又係咁講,今年之內,有5個人同我講啲咁嘅嘢,你話有定冇?事實就係有,我只係信事實。」
包括今年出演的英國劇集《Strangers》,秋生話所有找他拍戲的人,包括其他國家的製作,他劈頭第一句就話:「唔好諗內地,我廢事累你,我唔得」。他亦提到,事業下滑並非只因為一個原因,而是整個香港電影工業都不滯,他又自爆曾收過「陰陽合同」,但都被他全數拒絕:「人唔好貪,夠就算」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *